Blog

De 3 indicatoren die je impact bepalen

We ontworstelen ons steeds verder aan de gevolgen van dit vreselijke virus. Een beetje tussen hoop en vrees maar feit is dat we in levende lijve meer kunnen. Elkaar coachen bijvoorbeeld. 

En net als de ervaring van de warme zon op je huid na een koude en natte periode, zo ervaar ik het om weer ‘live’ met de ontwikkeling van mensen bezig te mogen zijn. Weer mee te maken hoe voedend de fysieke nabijheid, onze eigen lichaamstaal en die van de ander is. Vol van diepgang en vol van betekenis. 

Burn out

Waarom je het niet voelt aankomen 

Burn-out was voor corona volksziekte nummer 1 en het lijkt die plek weer te heroveren zo wijzen de cijfers uit. Bij ongeveer 1 op de 4 Nederlanders is de verwachting dat ze binnen een half jaar uitvallen vanwege burn-out klachten. Ja, je leest het goed…En dat waren cijfers van net voor de 2elock down… (*) Deze golf zit er dus echt aan te komen, alsof de corona ellende nog niet genoeg is. 

De ontkenning

De realiteit is dat we burn-out verschijnselen massaal ontkennen: 70% tot 80% ziet uitval door burn-out nooit aankomen (*).  We neigen te denken dat het misschien over de buurman gaat of die ondernemer die het zo zwaar heeft… maar niet over onszelf. Hoe kan dat? 

4 redenen (#):

1. Je voelt het te weinig aan je lijf…

Van een burn-out ga je niet kuchen, je krijgt er geen koorts of keelpijn van. De hooguit vagere klachten zijn bijvoorbeeld dat je af en toe wat duizelig bent maar dat trekt wel voorbij. Of af en toe een buikkrampje, een enkele keer zie je soms lichte vlekken maar ook dat is vaak maar even. Iets meer zweten doe je soms ook, af en toe wat hartkloppingen maar ook dat trekt allemaal voorbij. Het zijn zaken die je wel degelijk kunt voelen maar waar je ook aan voorbij kunt gaan. Ze houden je niet in bed dus je kunt ‘door’…

2. Jij kunt het niet voelen…

Overspannen raken of in een burn-out terecht komen vraagt om een flinke tijdsinvestering. Daar doe je maanden tot jaren over. Je lijf herstelt bij voortduring niet helemaal van een inspanning en langzaam neemt zo je belastbaarheid af. Alleen heb je dat niet door want iedereen voelt bij gratie van verschil. En wanneer vandaag niet heel anders is dan gisteren dan is dat al snel ‘het nieuwe normaal’. Al is dat het al lang niet meer zo…

3. Je gevoelens zijn onbetrouwbaar

Dat komt omdat zowel je autonome zenuwstelsel als je hormonale stelsel zijn van slag. Simpel gezegd: de balans tussen je parasympathicus (je remmer en acculader) en sympathicus (je gaspedaal) is zoek. Die balans kan naar 2 kanten doorslaan: 

Wat veel voorkomt is dat je gaspedaal ingedrukt blijft zonder dat je het door hebt. Je staat constant ‘aan’ en de stopknop krijgt geen kans. Ook als je uitgeput bent of raakt. Je wordt aangestuurd door gevoelens van onrust, nervositeit of opgejaagdheid. Door gehoor te geven aan juist deze gevoelens voedt je het probleem en zijn een slechte raadgever. 

Op een diepere laag spelen vaak emoties van verdriet of angst een rol. Maar daar komt je lastig bij want je moet immers ‘door’.

Wat soms ook voorkomt is het tegenovergestelde: Je remt teveel, je staat vooral ‘uit’ en kunt de ‘aan’ knop heel lastig vinden. Je voelt je snel moe, lusteloos en je krijgt jezelf niet in een versnelling. Gehoor geven aan je moeheid onderhoudt het probleem: je wordt alleen maar lustelozer en vermoeider.

Om in beweging te komen ‘moet’ je een laag dieper voelen en dan kom je daar vaak naast angst ook ergernis en frustratie tegen. Maar daar gehoor aan geven is lastig want je voelt je moe en lusteloos.

4. Schaamte bij Burn out

Diep van binnen voel je wellicht dat het wat de verkeerde kant op gaat. Maar daaraan toegeven kan gepaard gaan met gevoelens van falen. Anderen redden het immers wel…waarom jij dan niet? Bovendien ben je onmisbaar en in die verantwoordelijkheid wil je niet verzaken. Die schaamte maakt dat je je terugtrekt, jezelf steeds meer isoleert en je kwetsbaarheid ontkent. 

Burn-out test: iets wat je in 5 minuten kan doen.

Onderkennen en erkennen: testen!

Aan overspannenheid of een burn-out ga je niet dood. Maar de impact op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid is enorm, het herstel duurt vaak maanden, de impact op je (naaste) omgeving is groot en zo ook financiële consequenties. Voor jezelf of de werkgever. Hoe eerder je erbij bent des te makkelijker is het tij te keren. Hoe logisch zou het zijn om af en toe een TEST te doen. Ook al denk je geen symptomen te hebben…

Als ervaringsdeskundige heb ik aan den lijve ondervonden hoeveel impact een burn-out heeft op je leven. Het raakt me dat velen dit door de huidige omstandigheden te wachten lijkt te staan. Als haptotherapeut, opleider en organisatiedeskundige draag ik samen met mijn collega’s binnen Academium daarom graag bij aan oplossingen door ons verstand van voelen te delen. Als je vragen hebt, neem gerust contact op: andre@academium.nl

Hartelijke groet,
Andre de Jong

Burn out, is coming to town

Vier (4!) miljoen mensen telt Nederland met een nog verborgen burn-out. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB). Niet zomaar een instituut of zomaar een onderzoek. Wat ze bedoelen met een ‘verborgen burn out’ is de verwachting dat je binnen een half jaar dreigt uit te vallen als je niets doet aan de manier waarop je omgaat met jezelf en de omstandigheden. En dat waren cijfers van net voor de 2e lock down…

lees verder

Waarom jij zo leeg kunt lopen op video bellen.

Waarom de een wel en de ander niet?

Dat beeldbellen energie vreet is voor de een minder waar dan voor de ander. Ik ken directeuren en bestuurders die schijnbaar onvermoeibaar van de ene ‘call’ in de ander stappen zonder van de stoel te komen. Om er vervolgens na uren en uren ook weer vrij monter op te staan. Ze vinden het allemaal zo erg niet. Lijkt het.

lees verder

Haptonomie: In het detail openbaart zich het geheel.

Open brief aan mijn zonen.

Het valt mij niet altijd mee om de fascinatie voor mijn vak te duiden. Wáár dat nou in zit. Wat het nou zo bijzonder intiem, dichtbij, concreet, simpel en bevredigend maakt. Hoe het me vervult en ik geniet van de nabijheid die het me oplevert. Het lijkt soms wel magie dit vak. Terwijl het zo eenvoudig lijkt. Of misschien is dat wel de kunst…Ik ga een paar magische momenten delen waarin in detail, in het hier-en-nu, tastbaar en concreet diepe lagen in relaties helder worden. In alle eenvoud openbaart in detail zich het geheel. Dat fenomeen is onderdeel van de magie van mijn vak dat ik zo lief heb:

lees verder

Haptonomie voor Professionals?

De opmars van het belang van gevoelens

Op je pad van zelfontplooiing heb je stappen gezet. En je wilt verder, uit ambitie en passie voor je vak als coach, teamleider, scrum master, consultant of verandermanager. Je eigen koers volgen. Hoe mooi zou het dan zijn als je daarbij leert vertrouwen op de samenhang van je verkregen inzichten met dat wat je voelt. 

lees verder

Hoe veilig is het?

De fitness clubs zijn weer open… en aan ons binnen Academium is het de uitdaging het ook veilig mogelijk te maken om te werken aan onze mentale en emotionele fitheid. Het is ook minimaal zo gezond voor ons immuun systeem.

lees verder

Haptonomie | Angst voor bangmakerij

Corona roept angst op. Angst die maakt dat we vergaande maatregelen nemen in de manier waarop we met onszelf en anderen omgaan. Afstand is de nieuwe norm. En we volgen, massaal. Met gigantische consequenties. Omdat we het acceptabel vinden en logisch. Maar angst kan, net als de liefde, blind maken. En dát vind ik nou angstig.

lees verder

De zintuiglijke vermoeidheid achter videobellen.

Gastblog Door:
Dennis Maij Ondernemer/ Founder WeAreBold
Achtergrond in Audio Engineering & Developer

Videobellen, we doen het nu allemaal. Voor mij geen vreemd fenomeen daar ik in het buitenland woon en voor werkbesprekingen al tijden JAREN aangewezen ben op het via internet videobellen. Daardoor ben ik ook erg bekend met de vermoeidheid die het kan geven en deel daarom graag met kennis en ervaring zodat je niet onnodig jezelf vermoeid.

lees verder