Wat doet Haptotherapie voor je?

In dit blog leg ik je uit wat haptotherapie is en wat je eraan kunt hebben. Dat illustreer ik graag aan de hand van een voorbeeld uit mijn praktijk. Tot slot geef ik je een aantal voorbeeldvragen waarmee je bij een haptotherapeut terecht kunt.

Haptotherapie: Wat is het… 

Haptotherapie is een ervaringsgerichte therapie waarbij je bewust wordt over wat jou letterlijk en figuurlijk beweegt. Tijdens de sessies krijg je daar zicht op door middel van gesprek, ervaringsoefeningen en aanraking. Met die ervaring krijg je letterlijk en figuurlijk meer grip op je leven.

Haptotherapie werkt als volgt:

In de Haptotherapie wordt o.a. gebruik gemaakt van het volgende fenomeen. Gedurende je dagelijkse activiteit denk je, doe je en heb je gevoelens en die hebben onderling invloed op elkaar.

Als je ‘s morgens opstaat met een bepaald gevoel dan heb je daar een bepaalde gedachte over waarmee je de dag begint en vaak heeft dat gevolgen voor de rest van je dag. 

Een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk

Je herkent het vast wel; ‘s morgens bij het opstaan voel je een behoorlijke spanning in je lijf en denk je gelijk aan dat moeilijke telefoontje dat je nog moet plegen dat je stemming bepaald, als je zoontje dan zijn melk ook nog omgooit kun je daar misschien wat (te) heftig op reageren

Nu denk je misschien, ja logisch. Dat is mooi want dat is ook zo. En vergis je niet; dit fenomeen doet zit de gehele dag voor. Ieder heeft door de jaren eigen patronen ontwikkelt in hoe gevoelens en gedachten je handelen beïnvloeden.

Daarnaast pakt Het fenomeen de ene keer “beter” uit dan de andere. Als je zou zijn opgestaan met een opgewekt gevoel met de gedachte van die leuke date van gisteren dan had je al zingend de omgegooide melk opgeruimd. 

Wat haptotherapie voor je doet

De laatste situatie zal niet zo een probleem zijn maar misschien herken je het eerste voorbeeld meer dan je lief is en wil je niet meer dat het je zo overkomt. Ieder mens is anders en voelt, denkt en reageert op z’n eigen wijze. Door de samenhang van je voelen, denken en handelen meer bewust te krijgen, geeft het je meer keuzevrijheid en dus invloed op situaties. Je krijgt weer meer grip. 

Een voorbeeld uit mijn haptonomie praktijk…

Er komt een cliënt bij mij en tijdens het gesprek komt naar voren dat zij moeite heeft met nee zeggen; ‘Ik heb al ja gezegd voordat ik er erg in heb en tja ik vind ook eigenlijk dat ik geen goede reden heb om nee te zeggen. Want als ik nee zeg dan ben ik bang dat ik daar anderen mee kwets en dat wil ik niet. Maarja inmiddels kom ik om in mijn werk en heb daardoor zelfs geen tijd of energie meer voor mijn kinderen. Ik wil graag anders maar weet niet hoe’.

Ze heeft veel ballen hoog te houden en vindt dan ook nog dat ze niet moet zeuren, maar voelt ook het dilemma ten opzichte van haar kinderen. In haar lijf zie ik dat haar schouders steeds hoger optrekken. Als ik haar dat laat voelen herkent ze dat en benoemd dat haar schouders vaak vast zitten. 

Tijdens ons gesprek vraag ik wat meer door en laat haar ondertussen wat opdrachtjes uitvoeren. Ik vraag haar een krijtje te pakken van het bord en weer te komen zitten. Dan vraag ik haar vervolgens; wil je ook die stok pakken en misschien zou je nu kunnen blijven staan? ,Oh maar wacht er ligt daar ook nog een grote bal en daar mag je op gaan zitten’. Ze probeert op de bal te gaan met alles in haar handen. Ze moet een beetje lachen en zegt; ‘ik weet waar je naartoe wilt’ en ze vertelt wat haar nu al doende zo bewust wordt. Haar schouders lijken al wat te zakken. We praten nog wat verder. Echter ondertussen heeft ze nog steeds alle objecten in haar handen en haar schouders trekken weer wat op. Ook dat is weer een eyeopener. ‘Jeetje het gaat ook zo automatisch’…. Ze wil vervolgens vragen of ze de spullen terug mag zetten maar bedenkt zich nog net en legt ze nu uit eigen beweging op de grond. 

Waar kan ik Haptotherapie nog meer voor gebruiken…

Enkele voorbeelden;

 • Ik zit niet lekker in mijn vel
 • Ik heb moeite met nee zeggen
 • Ik weet niet goed wat ik zelf wil
 • Hoe zorg ik beter voor mijzelf
 • Ik voel me onzeker over mezelf
 • Hoe krijg ik weer meer plezier in mijn leven
 • Ik loop elke keer vast in mijn (werk)relatie
 • Hoe zorg ik dat ik niet steeds met anderen bezig ben
 • Ik heb moeite met concentreren
 • Ik voel me vaak somber
 • Ik voel me overwerkt
 • Ik heb lichamelijk klachten zonder duidelijke oorzaak
 • Ik heb moeite met grenzen aangeven
 • Ik wil meer over mijn patronen weten en me daarin ontwikkelen

Herken je één van de bovenstaande onderwerpen en wil je daar aan werken dan kan ik je daar bij helpen. Neem gerust contact op.