De zintuiglijke vermoeidheid achter videobellen.

Gastblog Door:
Dennis Maij Ondernemer/ Founder WeAreBold
Achtergrond in Audio Engineering & Developer

Videobellen, we doen het nu allemaal. Voor mij geen vreemd fenomeen daar ik in het buitenland woon en voor werkbesprekingen al tijden JAREN aangewezen ben op het via internet videobellen. Daardoor ben ik ook erg bekend met de vermoeidheid die het kan geven en deel daarom graag met kennis en ervaring zodat je niet onnodig jezelf vermoeid.

Welke technische zaken spelen een rol bij videocalling?

Om te begrijpen wat de belangrijke rol van techniek is moeten we eerst terug naar de basis. Ons brein en onze zintuigen. We zijn volledig ingericht op directe communicatie met elkaar waarbij overeenstemming is tussen geluid, wat we zien en wat we voelen. Ons brein is daar in duizenden jaren op afgestemd en afgeregeld.
Die relatie tussen licht en geluid is een relatie in verschillende overbrengst snelheden.

Geluid is een stuk trager dan licht. Dit heeft niet heel veel invloed zolang als het geluid en de actie dichtbij je staan. Echter als de afstanden groter worden kun je die scheiding waarnemen. Deze scheidingen ervaart ons brein dan als normaal. Ons brein raakt dan ook verward als we iemand voor ons zien en het geluid is vertraagd, of andersom.

Dit is dus wel de realiteit van videobellen. We denken in direct contact te staan, waar dat niet het geval is. Om een beeld te geven van onze sensitiviteit voor vertraging in geluid: Mensen hebben het vermogen om een vertraging van 15 milliseconden te voelen en vanaf 30 ms kunnen we het bewust opmerken.

Leuk weetje:
In films gebruiken ze deze wetenschap om je psychologisch en heftiger reactie te geven.
Bij bijvoorbeeld; explosies in films zou het geluid ruim nadat je de explosie ziet je moeten bereiken. Echter om de explosie meer effect te laten sorteren laat men het geluid al horen nog voor de explosie te zien is. Dit resulteert in een soort van (mini-)shock effect in je lichaam omdat die dit ervaart als een explosie die heel nabij is.

Hallo?…..Vertraging op de lijn

Een van de grootste aandachtspunten voor internet bellen is vertraging op de lijn. Hoe groter die vertraging hoe vaker je zult merken dat je elkaar niet netjes laat uitpraten. Dit elkaar in de rede vallen is niet omdat de ander je niet wil laten uitpraten, maar heeft alles met vertraging op de lijn te maken. Het niet direct met elkaar in contact zijn.

Dit wordt veroorzaakt door 2 soorten vertraging. Die in jouw apparaat. Die van de internetverbinding. Én bij gesprekspartner dan weer de vertraging in zijn of haar device.

Aan het eind van het artikel kunnen de geïnteresseerden hier meer over lezen

(A-)Synchroniteit.

Geluid en beeld wordt los van elkaar verstuurd. De software bedrijven proberen er voor te zorgen dat deze aan de ontvangende kant weer op de juiste manier samenkomen. Echter dit is veelal niet een perfecte samenkomst. Dit betekend dus dat je het gevoel kunt krijgen naar een slecht nagesynchroniseerde film zit te kijken. Maar zelfs als dat gevoel er niet bewust is speeld deze a-synchroniteit wel een rol in het uitputten van je zintuigen. Je hersenen zijn namelijk vol aan het werk om te begrijpen wat er aan de hand is.

De uitputtingsslag van de zintuiglijke waarnemingen.

Met bovenstaande in het achterhoofd begin je langzaamaan te begrijpen dat de communicatie via internet nooit direct is. Nooit zo scherp als een real-life overleg. Dat je zintuigen en je hersenen overuren draaien en dat het meer concentratie vergt dan in een normale setting.

Eigenlijk vertelt je lichaam je al dat het maar moeilijk om kan gaan met deze vorm van communiceren. De term ZOOM-fatigue(https://www.nationalgeographic.com/science/2020/04/coronavirus-zoom-fatigue-is-taxing-the-brain-here-is-why-that-happens/) is al gemeengoed geworden.

Naast de duidelijke technische uitdagingen zijn er de non-verbale uitdagingen die een rol spelen:

De concentratie op lichaamstaal

Natuurlijk proberen we bij beeldbellen de lichaamstaal van de ander op te vangen en te vertalen naar een betekenis. Dit kost echter door kadering van het beeld en de bovenstaande beperkingen meer energie dan normaal.

Het volledige plaatje

Dit platte beeld geeft maar een klein deel van de gesproken non-verbale communicatie door. Daarnaast hebben veel deelnemers geen idee hoe ze zichzelf het beste kunnen kaderen om meer van de non-verbale communicatie over te laten komen.

De interpersoonlijke relatie

Conference calls zijn vaker heel erg to the point met weinig ruimte voor de interpersoonlijke relatie. Dit kan voor deel van de mensen als heel positief worden ervaren, echter voor een ander deel van de deelnemers kan het zijn dat ze zich er minder bij betrokken voelen. Het is dus zaak om hier een goede balans in te vinden.

De directe zelfreflectie

Bij videobellen wordt je continu geconfronteerd met je eigen lichaamstaal. Daarnaast kun je ook afgeleid worden de zoektocht om zelf goed over te komen op het platte beeld. Waar je in het normale communicatie verkeer daar zelden mee bezig bent. Dit kan leerzaam zijn, maar het onttrekt natuurlijk ook energie.

De afleiding

Deelnemers kunnen nu nog meer afgeleid worden door andere zaken om hen heen of op de computer. Het is dus zaak een goede sociale hygiene af te spreken voor de online meetings. Dit zodat overleg via beeld ook niet onnodig lang uitgerekt hoeven te worden.

Wat kun je aan de zintuiglijke uitputtingsslag doen?

Goed luisteren en daarnaast ook groeien in je eigen kunde om via het scherm goed en genuanceerd over te komen. Begrijpen dat als je elkaar in de rede valt dat niet altijd terug te leiden is naar het onvermogen om te kunnen luisteren, maar ook een technische achtergrond heeft.

  1. Probeer verschillende services voor video bellen. Deze ene service is de andere niet. Ze hebben allen wat andere prioriteiten in hun development focus.
    Zelf heb ik een sterke voorkeur voor WhatsApp. Want ze zijn crossplatform beschikbaar en bieden mij een hele stabiele verbindingen, met naar mijn idee een lage vertraging. Tussen apple telefoons vind ik facetime zeer goed, echter verslind deze nogal wat data dus minder geschikt voor mobiele data bundels.
  2. Als je het gevoel krijgt vermoeid te raken schakel dan als test het video delen eens uit en je zult bijna direct voelen dat er stukje rust ontstaat. Logisch als je kijkt naar synchroniciteit. In plaats van allemaal verschillende zintuiglijke waarnemingen hoef je je nu maar op een te focussen. En er hoeft geen verband te zijn met een andere waarneming.
  3. Neem voldoende rust tussen calls en stel een maximum in aan calls per dag.
  4. Maak elkaar bewust van bovenstaande zodat er begrip ontstaat voor elkaar in de rede vallen.
  5. Zorg voor een rustige achtergrond tijdens de calls. Zowel qua bijgeluiden als qua visueel spektakel.
  6. Werk aan hoe je overkomt via beeld. Leer nuance te zoeken en geef jezelf en anderen de ruimte. Zie het aanbod van Academium
  7. Zorg voor goede afspraken over hoe je in beeld bent en de sociale hygiëne mbt afleidingen.. 

Gastblog Door:
Dennis Maij
Ondernemer/ Founder WeAreBold
Achtergrond in Audio Engineering & Developer

Technische achtergrond info mbt vertraging

Vertraging in het Apparaat

Deze vertraging treed op in het vertalen van jouw analoge geluid naar digitale 0 en 1-en. En bij terugkomst van het bericht dat jouw gesprekspartner stuurt. Dit bericht moet van 0 en 1en weer vertaald worden naar een analoge beweging van een speaker. Verschillende apparaten hebben verschillende snelheden in deze vertaalslag.

Een van de redenen dat ik Apple apparaten gebruik is omdat zij hier een vrij hoge kwaliteit garanderen en hele lage “round trip delay” tijden hebben. Bij Android devices is het maar afwachten wat de uiteindelijk vertraging is. En het is maar te hopen dat ze daar niet op bespaard hebben om bijvoorbeeld die duurdere camera te kunnen integreren.

Bij een heel aantal android devices is dit vertragende effect al op te merken bij normale, niet internet, telefoongesprekken.

Vertraging in de internet verbinding.

Bij deze vertraging moeten we kijken naar internet in zijn geheel. Hoe dat werkt. Informatie die je verzendt over het internet stroomt niet als één geheel van jou als afzender naar de ontvanger. Het internet is een rivier met allemaal vertakkingen die uiteindelijke wel allemaal bij de zee (de ontvanger) aankomen. En het water, allemaal losse deeltjes van jouw boodschap, volgt de makkelijkste route naar beneden toe. Dit kan echter wel betekenen dat jouw data over de hele wereld vliegt. Er is dus altijd vertraging op de lijn. Én dus een vertraging in de communicatie. Precies dat waar we biologisch niet op ingesteld zijn.

Ik weet uit eerste hand dat men bij Skype veel development budget besteed aan bovenstaande 2 vertragingen en hoe men daar het beste mee om kan gaan. Zelf heb ik bij een ontwikkeltraject voor een muziek app veel te maken met bovenstaande vertragings problemen. En het is een van de moeilijkste onderdelen van die App gebleken.