Haptonomie voor Professionals?

De opmars van het belang van gevoelens

Op je pad van zelfontplooiing heb je stappen gezet. En je wilt verder, uit ambitie en passie voor je vak als coach, teamleider, scrum master, consultant of verandermanager. Je eigen koers volgen. Hoe mooi zou het dan zijn als je daarbij leert vertrouwen op de samenhang van je verkregen inzichten met dat wat je voelt. 

lees verder

Online coachen: zo werkt het non-verbale spel

Een vergelijking. Ik speel Padel…de snelst groeiende sport in Nederland.’  Padel is een soort kruising tussen tennis en squash. Laatst speelde ik een potje tegen 2 top 100 tennissers van Nederland maar ze legden het af. Simpel omdat padel andere karakteristieken en spelpatronen kent en er dus iets anders van je gevraagd wordt. 

Begeleiding en coaching via beeldscherm groeit razend snel. Het lijkt een kruising tussen beeldbellen en ‘live’ coaching. Maar ben je een top 100 coach of leider en je gaat nu online dan wil dat niet zeggen dat je goed uit de verf komt van achter dat beeldscherm. Het is een ander tak van sport. Ongetwijfeld heb je aanleg maar ben je ook vaardig?

Non-verbale dorst 

Ook via het beeldscherm gaan de coaching gesprekken over gevoelige zaken. En dus telt je non-verbale communicatie zwaar mee. En al is de verleiding groot om vooral de inhoud in te duiken en je te laten leiden door vooral gedachtes (met het gevaar dat het erg vermoeiend wordt), blijft ons hele systeem dorstig non-verbale expressies van het beeldscherm absorberen om gevoelens van de ander in te schatten. Zo zijn we geprogrammeerd.

Hoe het scherm aanscherpt

Die informatie is visueel gereduceerd tot 2 dimensies van je gezicht en iets van je houding. De communicatie van de rest van ons lijf valt visueel weg. Je ruikt niets, aan je tastzintuig heb je niets en het fenomeen dat je adem makkelijk synchroniseertis doet het ook niet lekker. Wat relatief het minste aangetast lijkt, is je stem. We moeten het non-verbaal dus vooral doen met stem en gezichtsexpressies. En gelijk aan hoe een blind of doof persoon andere zintuigen aanscherpt; zo scherp worden we online (vaak onbewust) dus op stem en gezichtsexpressies.

Hoe ben jij in beeld?

De impact die je hebt is sterk afhankelijk van al je non-verbale signalen. En vaak weerspiegelt je stem weer net een ander aspect van jou dan je houding of de manier waarop je beweegt. Of roept je gezichtsexpressie of houding van je hoofd ongewild een gevoel bij de ander op dat je zelf niet bewust bent of ervaart. 

Je komt online anders over dan je denkt

Hoe jij van achter het beeldscherm overkomt en je verbindt is dus anders dan in het ‘echt’. Als jij meer online werkt en je wilt resultaat boeken dan is een kloppend zelfbeeld van je uitstraling ‘in beeld’ essentieel als professional. Wanneer je daar bewust van bent kun je het gaan gebruiken om dichtbij jezelf te blijven, erin te variëren, bij de ander karakteristieke trekken herkennen en meer grip op resultaat te krijgen. 

Webinar: Je non-verbale impact in beeld 

Wil je weten welke kenmerken van gezichts expressie en stem bepalend zijn op hoe je overkom komt en waar je bij anderen op kunt letten? Schrijf je dan in voor het gratis webinar:  Je non-verbale impact in beeld en geluid op vrijdag 3 april om 11 uur (am).

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Waar kan haptonomie bij helpen?

Komt een vrouw (met een burn out) bij de haptonoom.

Suggestie voor een ervarings oefening (haptonomie).

“Ze zeggen dat ik het rustiger aan moet doen”. “En wat zeg je zelf?” Vroeg ik? “Tja misschien hebben ze wel gelijk, ik weet het niet, ben gewoon heel moe, slaap slecht en de bedrijfsarts zegt dat ik voorlopig niet meer moet werken en eerst een paar weekjes moet bijtanken, hij zegt dat ik een burn-out heb”. 

lees verder
Non-verbale communicatie

Hoe gaat het met je goede voornemens?

De top 10 van de goede voornemens: afvallen, meer bewegen, gezonder eten, zuiniger leven, minder drinken, stoppen met roken, je leven en werk beter plannen, meer familie en vrienden zien, minder stress, iets nieuws leren. Zit die van jou ertussen? Stoppen met appen in de auto dan? Vaker je mobiel wegleggen? Minder vlees eten? Zelf heb ik sinds een maand  een goed voornemen om planmatiger te werken omdat ik denk dat het me minder stress oplevert.

lees verder

Masterclass Haptonomie te Utrecht | Non-Verbaal Verstand

Haptonomie wordt ‘hot’ in organisaties

Waarom Haptonomie? Ben je coach, leiding gevende, scrum master, consultant, verandermanager en op zoek hoe je van meer betekenis kunt zijn?  Wist je dat die betekenis in sterke mate (vaak maar dan 60%) ontleend wordt aan de tientallen non-verbale signalen die je binnen een minuut in een gesprek afgeeft? Signalen die je gevoelens en overtuigingen weerspiegelen?

Ervaar en kom naar onze Masterclass Haptonomie te Utrecht: Woensdag 27 november van 19.00 uur tot 22.00 uur.

lees verder

EQ en non-verbale communicatie voor onderhandelaars

Een routeplan naar meer resultaat in je onderhandelingen

“Wat ik vooral belangrijk vind in onderhandelingen is dat de ander eerlijk is naar mij” (aldus een cursist in de Onderhandeltraining voor professionals die ik samen geef met Martijn van Wijk). In de training gaan we vervolgens bij iedereen na wat ‘je eigenlijk belangrijk vindt’ bij je onderhandelingspartner.

lees verder

Het belang van non-verbale communicatie in de verbinding

Non-verbale communicatie: vroeg geleerd oud gedaan?

Kan jij je je laatste keer herinneren dat je een kind van nog geen jaar oud in je armen had en in de ogen keek? Weet je nog hoe dat voelde? En op welke manier je contact zocht? Je oogopslag, je mimiek, de toon van je stem, je adem, de manier waarop je hem of haar vasthield

lees verder

Wat is de betekenis van non-verbale communicatie ?

Wat zou jij antwoorden? Misschien wel ‘belangrijker dan de verbale communicatie’, of ‘doorslaggevend’? Of ligt het vooral aan de context, aan je stemming of aan het onderwerp? In dit blog ga ik wat dieper in op wat de wetenschap er over zegt. Niet met de pretentie om daarin volledig te zijn, want de hoeveelheid literatuur daarover is overweldigend, maar wel met de intentie om zowel de nuance van de betekenis te benadrukken als ook je nieuwsgierigheid te prikkelen.

lees verder

Hoe en wanneer speel ik in op het non-verbaal gedrag

Weet jij welke lichaamstaal jij zelf spreekt en welke signalen vooral relevant kunnen zijn in de uitoefening van je vak? Als professional in het begeleiden van mensen liegt je eigen lichaam en dat van anderen nooit. Hoe herken je wat relevante non-verbale signalen zijn bij jezelf en de ander en hoe maak je daar gebruik van? In deze blog lees je wat doorleefde en doordachte suggesties.

lees verder