Online coachen: zo werkt het non-verbale spel

Een vergelijking. Ik speel Padel…de snelst groeiende sport in Nederland.’  Padel is een soort kruising tussen tennis en squash. Laatst speelde ik een potje tegen 2 top 100 tennissers van Nederland maar ze legden het af. Simpel omdat padel andere karakteristieken en spelpatronen kent en er dus iets anders van je gevraagd wordt. 

Begeleiding en coaching via beeldscherm groeit razend snel. Het lijkt een kruising tussen beeldbellen en ‘live’ coaching. Maar ben je een top 100 coach of leider en je gaat nu online dan wil dat niet zeggen dat je goed uit de verf komt van achter dat beeldscherm. Het is een ander tak van sport. Ongetwijfeld heb je aanleg maar ben je ook vaardig?

Non-verbale dorst 

Ook via het beeldscherm gaan de coaching gesprekken over gevoelige zaken. En dus telt je non-verbale communicatie zwaar mee. En al is de verleiding groot om vooral de inhoud in te duiken en je te laten leiden door vooral gedachtes (met het gevaar dat het erg vermoeiend wordt), blijft ons hele systeem dorstig non-verbale expressies van het beeldscherm absorberen om gevoelens van de ander in te schatten. Zo zijn we geprogrammeerd.

Hoe het scherm aanscherpt

Die informatie is visueel gereduceerd tot 2 dimensies van je gezicht en iets van je houding. De communicatie van de rest van ons lijf valt visueel weg. Je ruikt niets, aan je tastzintuig heb je niets en het fenomeen dat je adem makkelijk synchroniseertis doet het ook niet lekker. Wat relatief het minste aangetast lijkt, is je stem. We moeten het non-verbaal dus vooral doen met stem en gezichtsexpressies. En gelijk aan hoe een blind of doof persoon andere zintuigen aanscherpt; zo scherp worden we online (vaak onbewust) dus op stem en gezichtsexpressies.

Hoe ben jij in beeld?

De impact die je hebt is sterk afhankelijk van al je non-verbale signalen. En vaak weerspiegelt je stem weer net een ander aspect van jou dan je houding of de manier waarop je beweegt. Of roept je gezichtsexpressie of houding van je hoofd ongewild een gevoel bij de ander op dat je zelf niet bewust bent of ervaart. 

Je komt online anders over dan je denkt

Hoe jij van achter het beeldscherm overkomt en je verbindt is dus anders dan in het ‘echt’. Als jij meer online werkt en je wilt resultaat boeken dan is een kloppend zelfbeeld van je uitstraling ‘in beeld’ essentieel als professional. Wanneer je daar bewust van bent kun je het gaan gebruiken om dichtbij jezelf te blijven, erin te variëren, bij de ander karakteristieke trekken herkennen en meer grip op resultaat te krijgen. 

Webinar: Je non-verbale impact in beeld 

Wil je weten welke kenmerken van gezichts expressie en stem bepalend zijn op hoe je overkom komt en waar je bij anderen op kunt letten? Schrijf je dan in voor het gratis webinar:  Je non-verbale impact in beeld en geluid op vrijdag 3 april om 11 uur (am).

[contact-form-7 404 "Not Found"]