Masterclass Haptonomie te Utrecht | Non-Verbaal Verstand

Haptonomie wordt ‘hot’ in organisaties

Waarom Haptonomie? Ben je coach, leiding gevende, scrum master, consultant, verandermanager en op zoek hoe je van meer betekenis kunt zijn?  Wist je dat die betekenis in sterke mate (vaak maar dan 60%) ontleend wordt aan de tientallen non-verbale signalen die je binnen een minuut in een gesprek afgeeft? Signalen die je gevoelens en overtuigingen weerspiegelen?

Ervaar en kom naar onze Masterclass Haptonomie te Utrecht: Woensdag 27 november van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Welke invloed zou het op jou functioneren hebben wanneer je deze lichaamstaal bij jezelf en anderen kunt ‘lezen’?

Waarschijnlijk leer je dan om meer vorm geven aan wat je voelt, vindt en ziet; weet je de balans tussen je eigen voelen en denken op pijl te brengen. Op die manier zul je minder snel leeg lopen op bepaalde mensen. Zal je met minder moeite of stres sneller tot de kern van een gesprek of probleem leren komen.

Er zijn natuurlijk vele wegen naar Rome maar de route van de haptonomie en verstand van non-verbale communicatie is voor deze meer zakelijk getinte onderwerpen een snelweg. Haptonomie wordt ‘hot’ en daarom moet je meedoen aan deze masterclass.

Wat is Haptonomie?

Haptonomie is een benaderingswijze met 70 jaar ervaring en traditie. En ‘made in Holland’. Als begeleidingsvorm richt het zich op het belang van voelen en gevoelens in ons dagelijks leven. Het heeft als uitgangspunt dat wij mensen vooral voelende wezens zijn. Daar is niks zweverigs aan; het is een nuchter wetenschappelijk feit:  ons rationele brein ontwikkelt zich veel later dan ons gevoelsbrein. En het voelende vermogen van de mens is dan ook een fundament voor onze persoonlijke ontwikkeling. Ook van onze intellectuele en contactuele kwaliteiten. Een haptonoom leert je je voelende vermogen te ontwikkelen. Zodat je aan den lijve zult ervaren hoe dat werkt. Dat is soms ongrijpbaar maar toch ook heel concreet, vaak nauwelijks te snappen en toch heel duidelijk. Je lichaam liegt namelijk nooit.

Werk maken van gevoelens

Het belang van voelen en gevoelens kent een opmars in organisaties. Recent onderzoek wijst uit dat er binnen organisaties een hele nieuwe generatie van jonge werknemers is die móet voelen voordat ze het geloven. Ze willen ‘het’ ervaren anders leren ze niet, gaan ze niet mee, haken ze af. Oprechte betrokkenheid, walk the talk, authenticiteit, verantwoordelijk gedrag zijn kernwaarden aan het worden. Leidinggevenden, HRM’ers en coaches binnen organisaties moeten zich dus nóg bewuster leren zijn van hun faciliterende rol. De impact die dit heeft. Zij zullen moeten investeren in hun eigen ontwikkeling en zich moeten realiseren voor wie ze dat doen, wat zij daarmee willen bereiken en wat hun eigen kracht én beperkingen zijn. Meer in contact zijn met zichzelf en de mensen die ze begeleiden. 

Ze zullen dus zelf ook aan de slag moeten met ‘een leven lang leren’ om bij te kunnen blijven met de verwachtingen en veranderingen. En om een cultuur te realiseren waarin medewerkers ditzelfde proces doorlopen: leren ontwikkelen door voelen, bewust worden van en inzicht krijgen in eigen krachten en beperkingen in samenwerkingen contact.”

Verstand van Voelen 

Voelen en ervaren wint binnen organisaties sterk terrein de komende jaren en dus wordt de bijdrage die haptonomie levert aan de professionaliteit van coaches, leiders, consultants, verandermanagers en HRM medewerkers steeds actueler. Als je bij wilt blijven zal je dus verstand van voelen moeten krijgen. Het is up or out.

Non-Verbaal Verstand

De vertaling van Con-tact is samen-voelen. Of en hoeveel gevoel je hebt voor elkaar is zichtbaar in de non-verbale communicatie. Dat is heel feitelijk en concreet waarneembaar, er is niks softs aan. Nog zo een spijkerhard feit: wanneer het belang van de kwaliteit van het onderlinge contact hoog is (bijvoorbeeld wanneer overtuigingen en emoties in het geding zijn) wordt het belang van wat we non-verbaal uitstralen hoger dan dat wat we zeggen. 

Kortom
De kunde om te weten wat je eigen en andermans lijf communiceert wordt onmisbaar gereedschap wanneer je professioneel invloed uitoefent op gedrag van mensen.

Masterclass Haptonomie te Utrecht:
Woensdag 27 november van 19.00 uur tot 22.00 uur, Herenstraat 11, in Werkhoven, Utrecht.