Video coaching: de anti-leeg-loop-tips.

“Hoe voorkom ik dat ik leegloop?” Het is de meest gestelde vraag tijdens mijn afgelopen webinar over de kunst van het video coachen. Als je het hebt gemist kijk gerust hier terug:  

https://www.academium.nl/replay-webinar-online-coachen-zo-werkt-het-non-verbale-spel/ Maar wellicht heb je meer behoefte aan een samenvatting. Lees dan hieronder de belangrijkste clues en tips.

Ervaringswetenschap

Hoe vermoeiend video coaching kan zijn ervaren de meeste van ons wel. Ik heb geen wetenschappelijk onderzoek kunnen vinden dat er een direct antwoord op geeft (ik houd me warm aanbevolen) dus ik doe het even met de ervarings  wetenschap van vele collega’s en mijzelf en doordachte common sense.

Non-verbale dorst

Ook tijdens video coaching zoeken we de verbinding en diepgang. We willen aansluiten op de ander en naarstig zoeken we derhalve naar (vooral non-verbale ) signalen die emoties en beleving weerspiegelen. Die signalen zijn beperkt tot visuele en auditieve informatie van povere kwaliteit. Dat alleen al maakt dat ons systeem overuren draait om uit de beperkte signalen onze verbindingsdorst te lessen.

Je ziet een hoofd en komt in je eigen hoofd

Niet zelden is het gevolg dat je veel meer let op de inhoud en dat je dan al snel in je hoofd komt en dat is niet de plek die het alleen recht heeft wanneer je waardevol wilt zijn voor iemand en zo nauw mogelijk in verbinding wilt zijn. Toch? Er is ook nog zoiets als je eigen lijf en dat van de ander… Hieronder volgen derhalve 13 non-verbale tips voor meer verbinding.

Checklist voor verbinding met jezelf

Van nature ben je als professionele begeleiders vaak al meer gericht op de ander dan op jezelf. De kans dat je signalen van je eigen lijf misloopt in een reguliere begeleiding ligt vaak al op de loer; laat staan in je video coaching waar je naar een scherm zit te turen. Vandaar de volgende suggesties:

  1. Pas de stand van de camera aan aan de voorkeurs positie en houding van jezelf. En ga dus niet ‘zo’ zitten zodat je goed in beeld bent. JIJ bent het uitgangspunt en je kunt je materiaal zo organiseren zodat je je eigen comfort organiseert. Dan maar even prutsen, draaien, schuiven met alle spullen maar zorg dat je eigen comfort het uitgangspunt is en niet andersom.
  2. Blijf bij je voorkeur of je liever gedraaid of frontaal voor degene die je coacht zit. Die voorkeur is er niet zomaar. Ook je voorkeur voor je linker- of rechterkant is niet ‘zomaar’. Blijf er zoveel mogelijk trouw aan.
  3. Het mooie van video coaching is dat je constant feedback krijgt over hoe je mimiek is en hoe je beweegt. Dat kan een manier zijn om bewust van jezelf te blijven. 
  4. Techniek…wordt er vrienden mee! Leer het van binnen en van buiten kennen zodat je er geen stress van hebt. En gebruik goede techniek! Haal het beste uit een beeldscherm. Een externe webcam plaatsen achter een groot scherm is een verademing qua beeld. Voor jezelf en de ander. Een goede headset doet wonderen voor het gemak waarmee je verstaat en verstaanbaar bent. Ja dat kost wat maar als je knellende schoenen uittrekt voel je pas hoe pijn ze deden…
  5. Tijd….je hebt tijd…. Video coaching gaat trager, veel trager. Je moet elkaar laten uitspreken, er zitten soms haperingen in en ga zo maar door. Vertraag dus, vertraag en wees je bewust van wat de informatie van de ander je doet, welke beelden je erbij krijgt, wat je er eigenlijk uit begrijpt. hoe je zelf neigt te reageren, je spanning zakt of stijgt, Je naar voren of achteren beweegt, je stem klinkt, je mimiek reageert…Tijd…Tijd om jezelf te ervaren. Alle tijd…

Checklist voor verbinding met de ander

  1. Een open deur van de eerste orde: zet je camera op ooghoogte. Kijk niet neer op die andere, dat effect wil je niet…
  2. Nog een open deur. Zorg ervoor dat je geen licht van achteren hebt. Geen raam, geen lamp, kier van een door. Het is onnodig storend. Ook geen direct licht van boven; je krijgt dan zo een zwart balkje over je ogen. Wil je ook niet…
  3. Ga niet al te ver van de video zitten, het meeste expressieve is je gezicht.
  4. En even belangrijk. Zorg voor een goede microfoon! Test hem ook.
  5. En ten slotte deze:

Wees je bewust van het persoonlijke non-verbale patroon van de mimiek en stem van degene die je coacht! Veranderingen in stemming en de mate waarin ze druk ervaren kan je heel feitelijk zien en horen. Als je wilt weten hoe dat zit en hoe dat precies werkt; vraag hier dan informatie aan.

Checklist voor verbinding met elkaar

  1. Neem de vrijheid om direct te zijn, wees niet te voorzichtig. Het nadeel van een beeldscherm is dat het afstand geeft. Het voordeel daarvan is dat het voor degene die gecoacht wordt ook wat veiligheid geeft. Daar mag je op rekenen en dus jezelf de vrijheid geven om wat korter door de bocht te zijn, wat meer confronterend te zijn, sneller de diepte in te gaan.
  2. Als het je ligt dan helpt het om wat expressiviteit in je stem en gezichtsexpressie te leggen. Jezelf wat meer te laten gaan. De filtering van het medium vlakt veel expressiviteit af.
  3. Wees alert, je hebt alle tijd…of de inhoud congruent is met de mimiek en de stem en hoe die mimiek en stem effect heeft op jou als coach. (Als je wilt weten hoe dat zit en hoe dat precies werkt; vraag hier dan informatie aan).

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Leuk als je laat weten welke van jou het meeste van belang is. Ik wens je mooie sessies toe!