Alles is Liefde ?

“Alles is Liefde voor wie dat kan en voor wie echt durft te kijken”. Een regel uit de hit Alles is Liefde van de Zeeuwsche band Bløf. Het zinnetje blijft in mijn hoofd rondzingen en ik waag me eens aan een onderzoek.Met alle beperkingen van dit blogje. Maar er volgen meer over dit onderwerp.

Als je ‘kan en durft te kijken’ is alles liefde? Liefde als een vaardigheid en als een uiting van moed?

Dat liefde ook een vaardigheid is geloof ik. Het kan je ‘overkomen’ maar het kan ook voelen als ‘hard werken’ om het in stand te houden of te laten groeien. Het vraagt alertheid om de liefde niet te frustreren. Ik hou van die invalshoek want dat geeft het optimisme dat liefde er altijd is en dat het ontvangen of delen ervan meer een kwestie van ‘laten’ is dan van ‘doen’.

Goede manieren om de liefde te frustreren zijn uit mijn ervaring:

·      Deel je verlangens niet;

·      Zorg dat je je pijn (de andere kant van medaille) niet deelt;

·      Maak dat je verwachtingen hebt naar degene die je lief hebt;

·      Zorg dat je verwachtingen wekt;

·      Onderzoek en benoem je gevoelens en interpretaties niet.

Ik ben benieuwd of jij het lijstje uit je eigen liefdes ervaringen of vakmanschap kunt aanvullen. Geef het gerust hieronder aan. Want wij als coaches en trainers zouden toch expert in de liefde ‘moeten’ zijn. Het is ons speelveld, toch?

Liefde en feitelijk waarnemen

Maar ik wilde graag even stilstaan bij de laatste: Onderzoek en benoem je gevoelens en interpretaties niet. Want daar zit een overduidelijke relatie met ons vakmanschap als coach. 

Een onderzoek van je gevoelens start bij het vermogen om je feitelijke, zintuigelijke observaties te scheiden van je interpretaties en de gevoelens die deze oproepen. Wij doen altijd een heftig pleidooi voor de ontwikkeling van onze vaardigheid van concreet en feitelijk waarnemen. En dat lijkt een makkie; maar ik daag je uit om dat eens bij jezelf te toetsen. Een interpretatie is bijvoorbeeld snel gemaakt.

Het vraagt veel vaardigheid om bijvoorbeeld de concrete en feitelijke observaties van non verbale expressie te duiden maar ook veel durf. Bløf heeft denk ik gelijk.

Want wanneer je je beeldvorming, gevoelens of intuïtief gaat scheiden van de feiten dan zou het zo maar kunnen dat je eigen gevoel en beeldvorming meer over jezelf zegt dan over de ander. En hoe wenselijk, professioneel en verantwoord dat ook is: dat voelt kwetsbaar en is niet altijd aantrekkelijk als je coacht of traint.

 Maar het ontwikkelen en toepassen van dit vermogen levert wel op dat je blijft onderzoeken, feitelijk blijft en vooral uit het oordeel over de ander en jezelf blijft. Dat is wel zo liefdevol. Nietwaar?

De voorlopige conclusie: ja, liefde is een werkwoord. Ja, het vraagt om vaardigheden die je kunt ontwikkelen en lef om kwetsbaar te durven zijn naar jezelf en de ander.

Wil jij weten en ervaren wat de (liefdevolle) kracht is van concrete en feitelijk feedback over je non verbale communicatie? Kom naar de gratis training “Welke lichaamstaal spreek jij” op 14 of 28 september aanstaande in de avond.

Hartelijke groet

André