Ontwikkeling van je impact achter een beeldscherm?

Hoe ontwikkel je de kwaliteit van het contact wanneer je iemand niet ‘live’ spreekt maar via een plat beeldscherm? Is dat mogelijk wanneer de helft van onze zintuigen niet of minder meedoet. Of is het onbegonnen werk; iets wat je eigenlijk niet moet willen?

Niet te doen?

Volgens sommigen professionals ‘echt niet te doen’. Cliënten en groepen haken af en het contact verwaterd. Hoe ga jij daarmee om? Het virus zorgt er niet voor dat alle communicatieve, mentale en emotionele uitdagingen ineens verdwijnen. De vragen en behoeftes blijven. Hoe speel jij daarop in?

Hoe dan?

Het is bekend dat het succes van coachingen en vele trainingen in grote mate afhankelijk is van de mate waarin je dichtbij kan komen. Maar professionele nabijheid opzoeken via een beeldscherm is op zijn zachts gezegd een uitdaging. Er is geen ei van Columbus en ik pretender niet dat ik het ‘weet’. Dit is onontgonnen  terrein. Wel deel ik graag mijn ervaringen. Vandaag weer een.

Het Vertragings Voordeel

Ik geloof dat ‘ervaren’ het meest direct resultaat geeft in begeleiding van ontwikkelprocessen. En daartoe geeft video coaching of training wel degelijk mogelijkheden.

Die mogelijkheid komt indirect voort uit het feit dat je niet door elkaar kunt praten en soms ook moeilijker verstaanbaar bent. Video coaching kenmerkt zich derhalve door een zekere traagheid.

Die traagheid maakt dat ik meer tijd heb om te ervaren hoe de ander mij beweegt. Van binnen en van buiten. Tijd om bewust te zijn hoe de ander mij raakt. En tot welk gedrag ik dus neig. In alle subtiliteit soms. Door wat hij of zij zegt maar vooral ook hoe

Het is Tijd

Tijd… achter mijn laptop heb ik alle tijd om, voorbij de inhoud, bij de ander waar te nemen hoe iemands stem klinkt en wel of niet verandert op de inhoud. Hoe zijn of haar gezichtsexpressie en houding verandert in het gesprek.

Tijd om, voorbij de inhoud, bij mijzelf bewust te zijn hoe ik beweeg op mijn stoel, ik kijk en klink.

Tijd om al die waarnemingen te delen die raken, die aanzetten tot ervaren in het hier-en-nu.

“Al die waarnemingen”?

Graag deel ik met je waar ik concreet op let als het gaat op gezichtsexpressie, stem en houding. Die concreetheid kan je gevoeligheid achter het beeldscherm aanscherpen en feedback mogelijkheden geven die je cliënten, medewerkers en klanten aanzetten tot ‘ervaren’.  En ervaren brengt ze resultaat. Het virus zorgt er niet voor dat verlangens, pijnen en dilemma’s verdwijnen. 

Webinar: Je non-verbale impact in beeld 

Wil je weten welke kenmerken van gezichts expressie en stem bepalend zijn op hoe je overkom komt en waar je bij anderen op kunt letten? Schrijf je dan in voor het gratis webinar:  Je non-verbale impact in beeld en geluid op vrijdag 3 april om 11:00 (AM)

[contact-form-7 404 "Not Found"]