Je bent zo voorspelbaar

Herken je dit?

Voor mijn kinderen, vrienden en vriendinnen is mijn stemming en gedrag heel voorspelbaar. Ze zien en horen onmiddellijk als ik vrolijk, geïrriteerd, argwanend of vermoeid ben. “Dan trek je weer zo een gezicht papa”, of “ik wist dat je dat zou gaan zeggen”.

Hoe goed versta jij jezelf?

Mijn non verbale expressie (en die van iedereen) is sterk gekoppeld aan wat ik voel en denk. Wetenschappelijk staat vast dat dit dominant is in de boodschap die mensen van mij verstaan. Maar versta ik die taal zelf wel? Hoe goed voel ik de signalen van mijn eigen lijf? De signalen die anderen al lang zien, horen en ‘proeven’? Want dat zou toch wel ‘handig’ zijn nietwaar? Je lijf vertelt je dan zomaar hoe je je dan voelt en wat je uitstraalt. Of je jezelf afsluit of juist open staat. Ik ervaar het als onmisbare wetenschap. Het is het instrumentarium waar ik, zoals iedere coach en trainer, mee ‘werk’.

Welke standjes heb jij?

Vergeet alsjeblieft de onzin van zoiets dat je armen of benen over elkaar per se gesloten overkomt. Of nog sterker: dat er zoiets zou bestaan als goede en foute non verbale communicatie. Echt, er zijn er die dat met droge ogen beweren.

Wat wel een feit is dat ieder lijf, ook het jouwe, volstrekt uniek beweegt. Maar ook karakteristiek en herkenbaar. Als je bijvoorbeeld in een stoel zit dan doe je dat niet op 10 verschillende manieren. Nee, je hebt vaak maar maximaal 3 unieke verschillende “standjes”. Ze zijn bij iedereen weer net anders. En tussen die standjes beweeg je. Afhankelijk van wat er zich ‘in jou’ beweegt of hoe anderen op jouw reageren. Je houding karakteriseert daarmee hoe je je tot jezelf en anderen verhoudt.

Handig om die posities te kennen en te weten hoe, wanneer, waarom en hoe vaak jij daarin beweegt. Want ieder positie die je inneemt maakt dat je iets specifieks communiceert, je op een specifieke manier denkt, voelt en (selectief) waarneemt.

Hoe duidt je dat?

Veel heeft betekenis en veel ook of niet. Het voert hier te ver om dat allemaal uit de doeken te doen maar ik geef je wat hints:

Je balans:

In je balans kun je bijvoorbeeld wat meer voorwaarts gericht zijn of wat meer achterwaarts. Die laatste komt vaak tegemoet aan het verlangen aan overzicht, structuur, eigenheid en snappen. De eerste komt tegemoet aan een verlangen aan verbinding, ervaren, acceptatie, dynamiek en beweging.

Je spanning: Die kan hoog of laag zijn. Met een lage spanning kan er wat meer binnen komen, ben je wat bewuster van sfeer, heb je een wat bredere blik, kan je tolerant zijn en beweegt men eerder naar jou dan dat jij naar anderen beweegt. Met een hoge spanning maak je jezelf alerter, kom je snel in actie, trek je sneller je grens en focus je.

Een toepassing voor in je coaching:

·      Ken je het dat je in je coaching teveel in je hoofd komt te zitten?

·      Dat je dreigt leeg te lopen op iemand,

·      Je het gevoel hebt dat je hard aan het werk bent?

Dan is de kans bijzonder groot dat je vast zit in een van je posities. Letterlijk en figuurlijk beweeg je niet meer. Je variatie is eruit, of je beweegt op telkens dezelfde manier. En dat je dan in je hoofd komt is niet verwonderlijk omdat we vooral voelen bij gratie van verschil. Zo verlies je het gevoel voor je lijf, contact met jezelf en ook met de ander. En dat maakt dat je vermoeid raakt.

En dat is dus NIET elke keer op een andere manier. Maar op een voor jou karakteristieke manier! Die (her)kennen in je lijf, dus NIET gelijk veranderen hè, geeft weer de ervaring van keuze vrijheid en verbinding.

En moet je je voorstellen wat je voor je cliënten kunt betekenen wanneer je dit niet alleen bij jezelf maar ook bij hen kunt herkennen? Ik wens je mooie ontdekkingen toe!

Hartelijke groet,

André

PS: Wil je weten wat de kansen en kwaliteiten van je eigen non verbale uitstraling zijn? Kom naar de gratis training: Welke lichaamstaal spreek jij op 6 juli of 3 augustus. Dan laat ik het je weten en voelen.