Hoe reageer je in je coaching gepast op wat je voelt? (1)

Het bij jezelf waarnemen van je gevoelens, die ontstaan tijdens je coaching of in je training of workshop is vaak een boeiende en soms pittige opgave. En als je die al bewust bent, dan wil je daar graag ‘in het hier en nu’ gepast op reageren. Gepast voor jezelf en gepast voor de ander. Hoe doe je dat en wat levert het je op?

Een antwoord in een paar delen. Dit deel 1 gaat over leren stilstaan bij wat je überhaupt voelt. Ik ga je uitleggen hoe dat werkt en wat er voor jou te ontdekken valt.

Voelen doen we met ons lijf. Het is ons grootste zintuig en het is ongekend hoeveel waarnemingen je daarmee eigenlijk doet. Bovendien, en dat is opmerkelijk, is het het enige zintuigen waarmee je 2 kanten op kunt:

1.     Naar binnen (gevoel voor je buik, adem, keel, spanning, houding, beweging etc) en

2.     Naar buiten (hard, zacht, koud, warm, scherp etc.).

En wat de laatste variant betreft is het even opmerkelijk dat je ook ‘door’ iets heen voelen. ‘Door’ de stoelpoten heen kun je voelen of de bodem hard of zacht is. ‘Door’ je pen heen kun je voelen dat de inkt op is. En wetenschappelijk staat vast dat we ook ‘door’ een ruimte ,met niets anders dan lucht, voelend waarnemingen doen (bijvoorbeeld of iemand afstand neemt of naderbij komt of adembewegingen). Sommige blinde mensen weten je dat bijvoorbeeld haarfijn te vertellen. Dat is niet iets intuïtiefs, geen hocus pocus maar het zijn gewoon de kenmerken van je zintuigelijke voelende vermogen. 

Die kan je overigens net als willekeurig ander zintuig vermogen aanscherpen. Zoals je kunt leren luisteren naar een bepaald soort muziek zo kun je leren voelen naar jezelf of naar de mensen met wie je werkt. Nogmaals daar is niets zweverigs aan maar gewoon een huis-tuin-en-keuken vaardigheid. De vraag is alleen hoe je die hebt ontwikkelt.

En uiteraard roepen die waarnemingen allerlei gevoelens op. En wanneer je je voelende vermogen aanscherpt word je dientengevolge ook gevoeliger wordt voor je beleving en emoties die daaronder liggen. Gelijk aan als je wijn leert proeven dat je ook meer leert beleven aan die wijn.

Nu is het zo dat de meesten van ons een talent hebben om of ‘naar buiten’ te voelen of ‘naar binnen’ te voelen. En dat heeft consequenties wanneer de druk wat oploopt. Want:

Zo zal de ene coach geneigd zijn steeds beter zijn best te doen ‘gevoel’ te krijgen voor wat de ander beweegt, denkt en voelt en dus het gevaar lopen zichzelf wat te verliezen.  

En zal de ander juist neigen zichzelf als middelpunt te nemen en daardoor het gevaar lopen de ander te verliezen. Meer smaken heb je eigenlijk niet.

Dus als de druk wat oploopt gaat het natuurlijk juist helpen om juist de andere kant op te voelen dan je neigt om te doen. Zo onderhoud je namelijk de afstemming met jezelf en met de ander. 

REAGEREN? Nu is mijn vraag aan jou: waar ligt jou talent? Voel je makkelijker naar buiten of naar binnen? Hoe en wanneer heb jij daar profijt van en wanneer ervaar je de nadelen?   Ik geef je antwoord of reageer.

En als je wilt komen ervaren waar jouw talent ligt en wat je daarmee kunt kom dan naar de gratis training, ‘s avonds op 4 of 25 november. Je bent van harte welkom.