Het klopt

Als je tkest lseet mkaat de vglrdoe wairan ltetres satan ghceresvn niet uit zlanog de ertsee en de latsate ltetre maar geod saatt. Al satat heir dus ehct cmolepte ozinn je makat er goweon bgeprijleke tkset van. Je kijgrt de wroedon kploepnd. Gfeilcicetred!

Ook in mijn werk maak ik (we) dingen ‘kloppend’: zelf ben ik er erg‘gevoelig’ op als iemand kritisch op mij is of afstand neemt. Met groots gemak selecteer ik uit het woud van waarnemingen de ene opgetrokken wenkbrauw, het zuchtje, de beweging terug of de verstrakking in de schouders. En daar ontwikkel ik weer onprettige gevoelens op en straal dat uit doordat ik bijvoorbeeld wat verstrak, terug beweeg of spanning opbouw. De ironie wil natuurlijk dat dit er knap kritisch uit kan zien en dat mensen in de groep die ik wat kritische trekjes toebedeelde nu ook echt kritisch gaan worden. Zie je wel! Ik had gelijk. Ik heb mijn angst als het ware ‘kloppend’ gemaakt.

In dat non verbaal organiseren van mijn eigen waarheid ben ik niet uniek. Deze bewustwording met alle onderliggende gevoelens en fysieke gewaarwordingen brengen mij onder andere veel dat ik scherper mijn feitelijke waarnemingen van mijn interpretaties scheidt en dat ik niet gevangen hoef te raken in bovenstaande dynamiek.

Weet jij welk soort gedrag jij snel voor ‘waar’ aan neemt? Ken jij je eigen cyclus van waarheidsvorming? Je manier van interpreteren? Het is opvallend hoe ieder van ons op een eigen manier selectief is in zijn of haar oordeelsvorming. Zo is de ene bijzonder gevoelig op boven en onder posities, de ander doet regelmatig uitspraken over de mate waarop je hoogte krijgt van iemand en weer iemand anders heeft ‘feilloos’ door als iemand anders boos is, verdrietig of bang.

Wat is jouw setje? Welke bril zet jij op en neig je de wereld (voor) waar te nemen?

Tips

Als je daarvan een scherper beeld van wilt krijgen dan kan het helpen om:

–       eens alle beelden en indrukken die je hebt van de mensen die je coacht of begeleid onder elkaar op te schrijven; welke rode draad herken je?

–       Te voelen hoe je er fysiek bij zit of staat als je gedrag waarneemt; als je die houding of beweging versterkt hoe zou je je invalshoek dan karakteriseren?

Ik wens je er veel succes mee. En als je wilt reageren op deze blog graag. Kan per mail of hieronder!

Hartelijke groet,

Andre

PS

Zin om je eigen (non verbale stijl) van waarnemen aan te scherpen en toetsen?

Kom dan naar de gratis training: Welke lichaamstaal spreek jij? Je kunt je hier aamelden.